Summering av tränings- och tävlingsåret 2019

Träningsåret 2020 är nu igång. De senaste veckorna har varit rena uppstartsveckor med syfte att lägga grunden för att kunna stegra upp vinterträningen framåt december och sen gå på full effekt ett par månader. Det går inte att panga igång med full vinterträning och monsterveckor direkt även om man skulle vilja. Kroppen ska hålla för och kunna absorbera all träning också.

Själv är jag inte så intresserad av att räkna timmar, min och coachs filosofi är att fokus är på innehållet och att det är resultatet på de viktiga tävlingarna som räknas. Men jag tänker att andra kan vara intresserade av hur jag tränar så i detta inlägg bjuder jag därmed på lite statistik från det gångna träningsåret. (Tyvärr verkar det som min träningsdagbok Funbeat med sina fantastiska kalenderfunktioner och rapporter/statistik definitivt kommer att lägga ner vid årsskiftet så återstår att se hur jag loggar min träning framöver…)

Träningsåret 2019 (1 november 2018 – 1 november 2019):

Total träningstid: ~625 h

träning2019_2

Fördelning av träningstimmar (styrketräning endast effektiv tid).

Träning2019_1

Träningstid per månad (tävlingssäsong juni-oktober)

träning2019_3

Fördelning av träningsintensitet (enligt Borgskalan/RPE). Ca 80 % låg intensitet och 20 % hög intensitet. Styrketräningen är oklassad (-)

Resultat på tävlingar (the hard facts):

VM Medeldistans: 23:a – Har funderat en hel del varför jag missade formen såpass grovt. Det som jag gjort annorlunda mot tidigare år är att jag valde att springa O-Ringen som gick 2 ½ vecka innan VM. Jag var inte sliten på själva VM, däremot blev jag väldigt sliten av O-Ringen och fick träna väldigt lugnt en tid efter vilket nog hade negativ effekt på formen. Det går säkert att använda O-Ringen som formtoppning till VM men det är väldigt svårt att styra intensiteten så som man vill ha den.

Totala Världscupen: 8:a

  • Deltävling #1, medel: 5:a
  • Deltävling #2, förkortad lång, jaktstart: 5:a
  • Deltävling #3, VM Långdistans – ej uttagen
  • Deltävling #4, VM Medeldistans: 23:a
  • Deltävling #5, medel: 3:a
  • Deltävling #6, knockoutsprint: 40:e (utslagen i kvalet)
  • Deltävling #7, sprint: 9:a
  • Deltävling #8, medel: 7:a
  • Deltävling #9, sprint: 23:a

Sammanfattningsvis en relativt jämn och hög nivå under hela den internationella säsongen med fem topp 10-placeringar på 9 lopp, men utan den där riktiga fullträffen som jag ju hade hoppats skulle komma på VM. Finns lite att jobba på i sprint till VM nästa år också.

Swedish League: 3:a – i och med att säsongen började sent i år kunde jag springa hela Swedish League (minus natt-SM som jag stod över) vilket var roligt. Topp 4 i samtliga 5 lopp men en seger på sprinten i Fisksätra som bäst resultat.

O-Ringen Kolmården: 4:a – Den fysiska formen fanns där och jag kände mig stark alla etapper igenom. Tyvärr väldigt svajigt tekniskt med en rejäl djupdykning den fjärde etappen, annars hade jag kunnat utmana om totalsegern på allvar. Nöjd med en andraplats på den andra etappen och bäst tid på den tuffa sista etappen.

SM Sprint: 1:a – Mitt första SM-guld som senior efter en hel del silver och brons. Riktigt kul även om tävlingen i sig inte var så viktig för mig i år.

SM Stafett: 4:a – Roligt att kunna vara med och utmana om medaljerna med Hagaby.

SM Lång och Medel – 8:a respektive 9:a. Riktigt kass insats. Hade inget fokus på dessa tävlingar i år och då går det som det går. Skulle ha skippat dessa helt och tränat istället.

10MILA: Sprang andrasträckan och gjorde en halvdan insats vilket inte är okej. Slutsats är att man måste träna natt om man ska vara bra på natt…

Jukola: Hade 10:e bästa tid på sistasträckan och sprang in Hagaby på 29:e plats vilket är vår bästa placering sen början av 90-talet.

Löpning blev det tyvärr inte så många tävlingar i år som jag skulle vilja, men kunde ändå notera nytt pb på 5000 m med 14:40,5.

Kort om 2020:

Har inte spikat tävlingsprogrammet för 2020 helt än men störst fokus ligger givetvis på sprint-VM i Danmark och därefter skogs-EM i Estland och totala världscupen. Swedish league är inget jag kommer lägga något fokus på, vilket blir ganska lätt nästa år då jag ändå inte kommer att kunna springa finalen (pga terrängkännedom). SM-tävlingarna kommer jag inte att springa natt och funderar även på att skippa medeln (minska totalbelastningen).

Träningsmässigt kommer det skruvas och stegras lite i vinter, mer om det senare kanske…

En reaktion på ”Summering av tränings- och tävlingsåret 2019

  1. Bra summering! Jag hoppas på ett inlägg där du pratar om hur Covid-19 tvingat dig ändra fokus från sprint till …? Hur ändrade du träningen under grundträningen för att ställa om till sprint, har du gjort några avsteg därifrån i och med utebliven vårsäsong och oklar höstsäsong? Skulle vara spännande läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s