Säsongsvila och tankar om världscupen i Kina

Tog en veckas helvila efter världscupen i Kina. Bra timing eftersom jag dessutom lyckades bli sjuk. Kan inte direkt rekommendera kombon säsongströtthet-långresetrötthet-sjuktrötthet 😉 Men nu är jag frisk och vinterträningen är igång med en bra genomförd lätt uppstartsvecka.

Världscupen i Kina var ingen rolig upplevelse och det har tagit lång tid att bearbeta alla tankar från det jag har sett och upplevt. Kändes olustigt att vara där, längtade hem till Sverige och ville bara få tävlingarna överstökade. Jag kunde såklart ha stannat hemma men ville inte gå miste om möjligheten till en bra placering i den totala världscupen… Nästa gång hoppas jag IOF tänker till en gång extra innan man har världscup i ett land som inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Jag försökte hålla mig undan alla jippon och fotograferingar så mycket som möjligt och inte vara en del av den fasad de försökte visa upp. Valde t.ex att inte gå på den ”fantastiska öppningsceremonien” vars enda syfte är att vi skulle bli imponerade…

Försökte istället att lägga allt mitt fokus på själva tävlingarna, som tyvärr också blev jippon fast av andra anledningar.

Medeldistans:

Först ut av världscuploppen var en parkbetonad medeldistans. Det kan nog vara ett av de tuffaste loppen jag någonsin sprungit med brant och svårframkomlig skog samtidigt som det var 30 grader varmt med hög luftfuktighet. Den fysiska känslan var som att springa i sirap, och mitt tekniska genomförande var väldigt knackigt då jag hade stora problem med att förstå kartan. Själva loppet var dock bättre än vad känslan antydde och jag slutade preliminärt 5:a, drygt 2 min efter Gustav. Tiden efter målgång var dessvärre kaotisk med protester angående att arrangörerna diskat löpare som sprungit genom ett förbjudet område (tomtmark/olivgrönt) till den 5:e kontrollen. Juryn beslutade till slut att dessa löpare ska bli godkända då området var för smalt enligt normen och att kartan hade stora brister i övrigt. Jag håller med att kartan inte höll måttet för fem öre men tycker ändå att det är ett felaktigt beslut då man straffar löpare som faktiskt försökt följa reglerna! Speciellt drabbade blev de som var på väg att springa över tomtmarken men upptäckte sitt misstag och sprang runt… Jag hoppas ändå att detta debakel leder till en bättre kartkontroll från IOF:s sida i framtiden för det var den som hade brustit i det här fallet.

KartaResultat

Sprintstafett

Sverige hade i praktiken redan avgjort stafettvärldscupen och den enda möjligheten för Schweiz att vinna var om de tog hem segern i den sista deltävlingen samtidigt som samtliga fyra svenska lag stämplade fel. Men vi ville såklart avsluta på topp ändå! Själv sprang jag tredjesträckan i andralaget tillsammans med Alva Olsson, Max Peter Bejmer och Sara Hagström. Gick ut som 5:a med dryga halvminuten upp till täten och kunde med tredje bästa tid av alla herrar minska det avståndet betydligt varefter Sara sen spurtade oss i mål på en andraplats efter Schweiz. Riktigt kul! Speciellt efter att vi med till 3/4 samma lag var trea på världscupsprintstafetten i Finland men då inte fick gå upp på pallen eftersom Sverige 1 vann och bara det bästa laget för varje nation räknas i resultatlistan 😉

sprintstafett_kina

KartaResultat

Sprint

Världscupfinalen avgjordes i ett sjukt häftigt sprintområde där det verkligen var orienteringen som avgjorde. Hur coolt som helst! Tyvärr var jag alldeles för dålig i början, både långsam tekniskt och en del misstag. Skärpte till mig och kunde få till en stark andra halva av loppet, men totalt sett för dåligt och jag slutade 23:a, hela 54 sekunder efter. Insatsen räckte ändå till en 8:e plats i den totala världscupen vilket jag är nöjd med även som jag såklart vill mer!

KartaResultat

Mycket av snacket efter sprinten handlade om de ”enastående” kinesiska prestationerna. I det här fallet tror jag inte att man någonsin kommer kunna bevisa något åt det ena eller andra hållet, men är man någorlunda insatt i vad som krävs för att prestera i internationell elitorientering så tror jag att man inser ändå att allt inte skett enligt reglerna…

Självklart vill jag att orienteringen ska spridas till fler länder, men vi måste då även sprida de värderingar som den för med sig! Orientering bygger på att vi litar på varandra och det som hände på militär-VM visar hur lätt det är att fuska om man skulle vilja och hur svårt det är att förhindra.

Världscupen i Kina kommer säkert att debatteras till döddagar men själv tänker jag nu försöka lämna detta bakom mig och gå in i vinterträningen till 100 %.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s